Кошик
+380 (97) 172-57-03
+380 (97) 602-41-70
+380 (68) 785-90-11
Одеса, вул. Бугаївська 44, Одеса, Україна
ТОВ "Вітасад" - Експортер Насіння та Засоби для захисту рослин

Як правильно виростити солодкий перець (Болгарський)

Як правильно виростити солодкий перець (Болгарський)

                                                Солодкий перець :

Як висадити перець, пересадка перцю, необхідні умови для вирощування солодкого перцю.

Перець ― це однорічна рослина родини пасльонових. Батьківщиною цієї екзотичної рослини вважають мексиканське нагір'я, на території сучасних країн Мексики і Гватемали.

Плоди перцю завжди використовували в якості приправи. До теперішнього часу селекціонери вивели багато сортів перцю. Їх можна об'єднати в три основні групи: перець солодкий болгарський, перець слабогострий і перець пекучий.

Плоди гострого перцю застосовують в якості приправи і в медицині. Плоди перцю солодких сортів використовують у їжу.

Всі різновиди перцю містять харчові волокна, білки і вуглеводи, органічні кислоти: яблучну, лимонну і щавлеву. В перцях укладено великий комплекс мінеральних з'єднань: солі калію і кальцію, магнію, марганцю і міді, йоду, натрію і фтору. У великих кількостях в перцях є солі цинку і заліза.

До складу перцю входить дуже багато вітамінів: вітаміни групи В, С, Е і PP. За змістом каротину та аскорбінової кислоти стиглі плоди перцю тримають одне з перших місць серед овочів. У незрілих плодах перцю вітамінів вдвічі менше.

Своїм пекучим смаком перець зобов'язаний присутності в ньому азотосодержащего речовини капсаїцину. Плоди пекучого перцю містять до 1 % цієї речовини, у великій кількості накопичується в перегородках та насіння плодів, в стінках плодів його значно менше.

                                                  Біологічні особливості перцю

Перець культивують як однорічну культуру. У самого заснування рослина — дерев'янисте, вище — трав'яниста. Воно має стрижневий, розгалужений корінь, може досягати висоти від 20 до 125 див. Цвіте поодинокими, парними або зібраними в пучки квітками. Віночок білого, жовтого або фіолетового кольору. Приносить плоди масою до 200 г різної форми: конусоподібна, плоськоокруглая, подовжена, циліндрична, куляста або у вигляді хобота.

Товщина стінок з соковитою м'якоттю коливається в залежності від сорту від 3 до 6 мм.

                        Вирощування перцю

Перець дуже вимогливий до світла, родючості, вологості ґрунту, її повітропроникності. Це теплолюбна культура, не виносить заморозків. Температура нижче нуля згубна для рослини. Для проростання насіння, росту і розвитку оптимальна температура приблизно 18-25 °С. При більш високій температурі зростання сповільнюється, при зниженні до 13 °С він зупиняється. Підвищення температури вище 35 °С пригнічує рослину, у нього обпадають бутони і квітки.

Перець дуже вимогливий до світла, але разом з тим, як будь-південна рослина, краще розвивається в умовах короткого дня (менше 12год). Недолік світла перешкоджає заплідненню значної частини квіток.

Перець потребує максимальній кількості вологи в період плодоношення. З-за нестачі вологи частину бутонів і зав'язі опадає.

                                            Посадка перцю

Зазвичай солодкий перець рекомендують вирощувати розсадним способом. Культури без розсади іноді практикують тільки в південних районах країни. Насіння перцю висівають в період з 25 лютого по 5 березня.

Перець краще всього висаджувати після капусти або гарбузового і бобових культур, крім квасолі. Його не варто садити після пасльонових або поруч з огірками. На дільницю після пасльонових культур і самого перцю рослини можна повертати тільки через 3-4 роки. Це створить небезпеку захворювань і зниження врожайності.

Для висаджування розсади перцю необхідні високородючих, глибоко вскопанные, пухкі, легкі, супіщані, суглинні грунту. Вони повинні бути з хорошою структурою і досить вологі.

Солодкий і гіркий перець рекомендують висаджувати на різних грядках, тому що вони взаємно запилюються, і плоди солодкого перцю набувають гіркоту.

Восени під час перекопування ґрунту на ділянку під посадку перцю додають фосфорні і калійні добрива, потім землю перекопують. Навесні у верхній шар закладають азотовмісні добрива.

У суглинкові ґрунти на кожен квадратний метр додають 2 відра торфу, відро добре перепрілого гною і 0,5 відра наполовину перепрілих тирси. В щільні глинисті ґрунти, крім перегною і торфу, вносять по відру піску і наполовину перепрілих тирси.

В піщаний грунт вводять по 2 відра перегною і відру деревної тирси, а також 2 склянки деревної золи, по 1 ст. л. суперфосфату, сульфату калію і 1 ч. л. сечовини.

Глибоко перекопавши грунт, роблять грядки, вирівнюють поверхню, злегка ущільнюють і поливають гарячим розчином коров'яку: на 10 л води — 0,5 л гною.

Розсаду перцю висаджують у підготовлений грунт, коли мине небезпека заморозків, а температура ґрунту перевищить 15 °С. Найчастіше це середина червня. При посадці насіння перцю температура грунту повинна бути не менше 16-18 °С.

Перець не любить глибини, тому розсаду висаджують не глибше перших справжніх листків. Рослини рясно поливають теплою водою, вкривають на ніч паперовими або плівковими ковпаками або ж закривають чистою плівкою, накинутій на дротяні дуги висотою 100 см від грунту. Через деякий час проводять розпушування, щоб забезпечити доступ повітря до кореневої системи.

     "Витасад" найнижчі оптові ціни в Україні! Якість гарантуємо!     Натисніть тут.                                               

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner